2014. június 28., szombat

beidegződés

Sokat gondolkoztam, hogy milyen címet kéne adni ennek a bejegyzésnek. Az emberi butaság elég csúnya és nem is helytálló kifejezés lenne. Csak néha már kicsit fárasztó újból és újból ugyan azt elmondani. 
Ha az emberek kilépnének kicsit az étkezési komfortzónájukból vagy nem lenne az a sok rossz beidegződés talán könnyebb lenne. 

Nem írtam még ugyan, de diétán vagyok. Nem, ez nem valami új csoda étrend, nem 90 napos diéta és társai. Személyre szabott, az én adataimnak megfelelő mennyiséggel kikalkulált étrend, amit egy személyi edző - testépítő állított össze. Igazából az ételek teljesen ugyan azok, amiket egy fitt élettel és testépítéssel foglalkozó oldalon találsz. De itt sem a Marcsika által ajánlott "tartsál gyümölcsnapot" kategóriára kell gondolni. 
Mondhatni hétköznapi ételeket fogyasztok. Csirkét, halat, barna rizst és zöldségeket. Eddig nem mondtam semmi újat igaz? Ami különlegesség lehet az a bulgur, köles, hajdina és kuszkus, melyeket köretként fogyasztok. Erre értettem az étkezési komfortzónát, ugyanis ha kicsit változatosabban táplálkoznának az emberek ezek sem lennének különleges ételek, melyekre tágra nyílt szemekkel kellene nézni. Valamint, ha kicsit több főtt ételt ennének, esetleg magukkal vitt házi kosztot, akkor nem is lenne annyira kirívó az ételes látványa. 


A rossz beidegződés viszont már olyannyira feltűnő... : D
Nem egyszer történt már, hogy ettem a kis csirkémet zöldséggel és valamelyik körettel a felsoroltak közül. Az érdeklődők rögtön jöttek, hogy mit eszek és miért ezt eszem mikor valaki a töltött káposztát vagy a lecsót tömi magába a családból. Amint kinyögtem azt, hogy "diétán" vagyok (diéta ez, de valahogy mégsem nevezném annak, de erről majd egy másik posztban) szóval, amint kiejtettem a diéta szót az arcuk egy teljesen más kifejezést vett fel és ha ki mondták ha nem, abszolút olvasható volt az arcukról: FINOM?? 

Volt aki konkrétan meg is kérdezte, hogy amúgy finom-e az amit én most eszek vagy csak úgy tömöm magamba mert kell. 
Hát kérdem én, mi rossz lehet a rizsben, fűszerezett csirkemellben, paradicsomban és uborkában?
Hát elmondom, hogy a nagy semmi. És itt jött képbe a fejekbe beépült dolog. Ami diéta az már csak rossz és hányásízű lehet, abba bele se gondoltak, hogy lehet teljesen ugyanezt ették a múlt hétvégén, csak mondjuk nem sima uborkával meg paradicsommal, hanem uborkasalátával. 4 megjegyzés:

 1. Ez annyira a mai emberekre vall! :D Számomra is felháborító, hogy ennyire nem képesek nyitni az új felé. Talán meglepődve tapasztalnák, hogy "Basszameg, ez finomabb, mint a sajtos tészta, meg a rántott csirke." . De hát ez van sajnos, az emberek ilyenek és nem is hinném, hogy valaha megváltoznának ezen a téren, ami szomorú.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Hát igen, nagyon sokan be vannak szűkülve.

   Törlés
 2. Ez van sajnos, az emberekbe berögzültek ezek a dolgok. Aki diétázik, az biztos csak száraz, ízetlen salátán él, aki életmódot vált, az kiiktat az étrendjéből minden finomat, stb. Holott ez marhaság. Annyi az egész, hogy az ember kilép a főzési komfortzónájából és kipróbál olyan recepteket, olyan alapanyagokat, amiket eddig nem. Én még egyszer sem csalódtam, minden újfajta étel finom volt, laktató és egészséges :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Aki diétázik, az biztos csak száraz, ízetlen salátán él, aki életmódot vált, az kiiktat az étrendjéből minden finomat,

   Ez nagyon igaz, tényleg így gondolkoznak! És annyira sokan vannak, akik alapból elzárkóznak az újtól, főleg ha hozzányomod azt a szót, hogy de egészséges! akkor meg ááh az már csak fúj lehet és csakis undorral tudod letuszkolni a torkodon...

   Törlés